Ako

Takto skutočne vyprázdnite svoj smartphone

Ak stále máte smartphone alebo tablet, ktorý už nepoužívate, môžete ho ľahko vyprázdniť a predať. V tomto článku si môžete prečítať, ako to najlepšie urobiť.

Prečítajte si tiež: Ako skutočne vyprázdniť počítač.

01 Ochrana osobných údajov

Ak chcete svoj smartphone alebo tablet rozdať alebo predať, je to tak užitočné, že vaše osobné informácie už v zariadení nenájdete. Občas sa stane, že si niekto kúpi použitý smartphone v obchode a stále sú na ňom obrázky predchádzajúceho majiteľa. Bohužiaľ nie je vždy jasné, ako správne odstrániť všetky citlivé informácie. Ak svoje zariadenie odovzdáte partnerovi alebo deťom, nie je to také zlé, že v ňom sú ešte nejaké fotografie alebo e-maily. Ak však chcete zariadenie predať ďalej, nesprávne vymazanie údajov môže mať vážne následky na vaše súkromie. Nechcete, aby cudzinci mohli prezerať vaše fotografie, posielať im e-maily z vašej adresy alebo pristupovať k vášmu účtu na Facebooku, pretože informácie o vašom účte sú stále v smartfóne. Našťastie je vymazanie a vymazanie informácií vo vašom smartfóne alebo tablete oveľa jednoduchšie ako v prípade štandardného pevného disku v počítači.

02 Mazanie súborov

Najdôležitejšie osobné informácie v smartfóne alebo tablete sú vaše fotografie, videá a e-maily. Toto teda musíte najskôr odstrániť. V systéme iOS zostanú vaše obrázky v koši tridsať dní po odstránení, aby ich bolo možné obnoviť do priečinka z fotoaparátu. V systéme iOS prejdite do aplikácie Fotografie a klepnite na Albumy. Včela Nedávno odstránené môžete vidieť fotografie, ktoré ste odstránili za posledných tridsať dní. Vyberte si Vyberte a potom Odstrániť všetko na trvalé odstránenie všetkých obrázkov z vášho iPhonu alebo iPadu. Ak chcete odstrániť svoje účty, prejdite na Nastavenia / Pošta, Kontakty, Kalendár a klepnite na účty, pod ktorými ste Účty mať státie. Možnosť nájdete dole Zmazať účet, klepnite na ňu a potvrďte akciu pomocou Odstrániť z iPhone. Včela Nastavenia / iTunes a App Store klepnite na meno svojho Apple ID a vyberte Odhlásiť sa. To isté robíte s Nastavenia / iCloud. Nezabudnite neodstraňovať obsah z iCloudu, keď ste prihlásený, pretože tým vymažete aj obsah zo všetkých ostatných zariadení pripojených k iCloudu. Je užitočné vypnúť iMessage aj na Nastavenia / Správy a FaceTime o Nastavenia / FaceTime. Aplikácie môžete odstrániť klepnutím na sekundu, kým sa nezačnú vlniť. Klepnite na krížik a potvrďte svoju akciu.

V systéme Android sú odstránené fotografie skutočne preč, iba vďaka špeciálnej aplikácii, ako je DiskDigger Photo Recovery, môžete niektoré fotografie získať späť. Často však ide o veľkosti pečiatok pôvodných fotografií.

Ak chcete zo svojho smartphonu odstrániť svoj účet Google, prejdite na Nastavenia / Účty a klepnite na Google. Klepnite na názov svojho účtu a potom na tri bodky v hornej časti. Vyberte si Účetodstrániť a potvrďte akciu. Ďalej nezabudnite odstrániť všetky aplikácie, v ktorých sú uložené osobné informácie.

03 Výrobné nastavenia Android

Ak svoje zariadenie predáte, obnovíte výrobné nastavenia smartfónu alebo tabletu. Predtým je užitočné zálohovať si dáta. Ísť do Nastavenia / Zálohovanie a reset a posuňte posúvač dozadu Zálohovanie údajov aby ste si uložili zálohu svojich údajov na serveroch spoločnosti Google. Ak chcete na kartu SD vložiť zálohu, môžete to urobiť pomocou aplikácie Easy Backup & Restore. Ak si chcete uložiť zálohu na svojom PC, môžete zvoliť napríklad aplikáciu Helium. Ak teraz resetujete zariadenie na výrobné nastavenia, je pravdepodobné, že dáta budú stále možné nájsť, ak má nový používateľ pokročilú technológiu. Aby ste tomu zabránili, môžete pred odstránením všetkého svoje údaje zašifrovať. Ak sa dáta stále dajú nájsť, nikto k nim nemá prístup, pretože sú šifrované.

Novšie zariadenia s Androidom s Androidom 6.0 alebo vyšším sú predvolene šifrované, nemusíte tu robiť tento proces. Ísť do Nastavenia / Zabezpečenie a vyber si Šifrovať telefón. Kvôli šifrovaniu musí byť vaše zariadenie pripojené k zdroju napájania a dostatočne nabité. Šifrovanie trvá desať minút až niekoľko hodín, v závislosti od množstva dát vo vašom zariadení. Počas postupu sa zariadenie niekoľkokrát reštartuje a budete musieť zadať prístupový kód. Po zašifrovaní zariadenia prejdite do ponuky nastavení a klepnite na Továrenské nastavenia a potom ďalej Resetujte telefón. Znova zadajte prístupový kód a klepnite na Ďalší. Potom potvrďte vymazanie zariadenia stlačením Odstrániť všetko ťukanie. Vymazanie bude trvať niekoľko minút, potom sa telefón / tablet reštartuje. Po obnovení továrenských nastavení môžete vypnúť smartphone / tablet alebo zvoliť jazyk a znova prejsť krokmi nastavenia. Šifrované zariadenie, ktoré bolo obnovené na výrobné nastavenia, automaticky stratí všetky svoje údaje a tieto údaje nie je možné obnoviť.

04 Výrobné nastavenia iPhone alebo iPad

Obnova zariadenia iPhone alebo iPad sa vykonáva rovnakým spôsobom ako v prípade systému Android. Dáta na iPhone alebo iPade sú vždy šifrované. Šifrovanie zariadenia je preto v systéme iOS zbytočné. Najskôr si urobte zálohu. To možno vykonať prostredníctvom iCloudu alebo napríklad pripojením zariadenia k počítaču. iTunes sa otvoria automaticky. Kliknite na názov vášho zariadenia iPhone alebo iPad a vyberte ikonu pod Zálohy pred Vytvorte zálohu. V systéme Windows 10 sa zálohy ukladajú do priečinka Users \ (používateľské meno) \ AppData \ Roaming \ Apple Computer \ MobileSync \ Backup. Na počítači Mac nájdete zálohy v priečinku Library \ Application Support \ MobileSync \ Backup. Teraz sa nezabudnite odhlásiť z iCloudu na svojom iPhone alebo iPade a prejsť na Nastavenia / Všeobecné / Obnoviť. Vyberte toto Vymazať všetok obsah a nastavenia a znova zadajte prístupový kód. Ak ste zapli funkciu Nájsť môj iPhone, budete musieť znova zadať svoje heslo Apple ID.